logo

Johan Jonker Saxofoons

Resaxing

Op deze site blog ik over mijn saxofoon revisie projecten en vooral over mijn "recyling" projecten (resaxing). Doel daarvan is afgeschreven instrumenten te redden van de sloop en ondertussen van alles te ontdekken en te leren over het restaureren van saxofoons. Op mijn andere site schrijf ik over basklarinetten. Het gebruik van alles wat ik hier schrijf is voor eigen risico ;-).
Ik doe heel beperkt reparaties voor anderen. In 2019 staat dat op een enorm laag pitje.

Bezoekers

1.png3.png0.png0.png1.png0.png
Vandaag213
Deze week600
Deze maand4968
Totaal130010

2019-05-22

Buescher c sopraan 101922 Buescher C-sopraan revisie

Deze c-sopraan van Buescher dateert uit circa 1921-1922. De bijna honderdjarige is wel interessant voor de liefhebbers van C-sopranen. Maar er zijn wel een paar issues....

 

De belangrijkste is wel dat er iets is met de lengte van het instrument. Het instrument is ingekort met bijna een centimeter.

Buescher c sopraan 2

Dit is mogelijk gedaan om de intonatie te corrigeren voor het gebruik met een standaard sopraan mondstuk. Die moet er waarschijnlijk behoorlijk ver op om te stemmen en dat houd een keer op. Voorlopig laat ik het even zo als het is en beoordeel eerst of aanpassing nodig is om de intonatie te corrigeren. Als het instrument goed speelt met een gewoon sopraan mondstuk is dat wel een voordeel. Er is dan meer keus wat type mondstuk betreft.

Verder staat dit instrument sowieso bekend om zijn intonatie problemen. We gaan het zien. Eerst maar eens spelend zien te krijgen.

Buescher c sopraan 1

Een ander issue is een doorgeslepen octaafklep waar ook de cup van mist. Daarvoor moet een nieuwe cup worden gemaakt en mogelijk een heel nieuw klepje. Dat moet wel goed komen. 

Buescher c sopraan 4

Verder missen er een paar puntschroeven. Eerst maar eens opmeten en toevoegen aan de collectie. Het lijkt op een M2.5 schroefdraad. Dat is wel prettig.

Buescher c sopraan 8

Buescher c sopraan 9

Buescher c sopraan 10

Maar verder is het wel een mooi instrument met een bijzonder oplossing voor de G-toets. Dat is wel leuk van die kleine afwijkingen van wat iedere andere saxofoon bouwer doet.

 

 

Copyright © 2017. All Rights Reserved.